fbpx

„Egy rendes feleség vacsorával várja haza az urát a munkából. Egy jó asszony nem bosszantja a férjét lényegtelen csacsogással. Egy feleség kötelessége csinosan, szépen hazavárnia férjét, hogy felvidítsa a nehéz nap után”… Olvashatjuk egy régi, feleségeket okosító könyvből. Ma már persze nem erre buzdítják a nőket, de továbbra is számtalan olyan tanfolyamot, előadást, önfejlesztő tanácsot hallhatunk, amiben arra buzdítanak, hogy legyünk nőként „csajosak”, nőiesek, váljunk odaadó nővé, türelmes nővé, szenvedélyes nővé. Ezekben a tanácsokban sokszor még mindig címkéket, sztereotípiákat találhatunk, például olyan formában, hogy a nők mire vágynak a szexualitásban, a nők hogyan szeretik, ha szólnak hozzájuk, a nők hogyan kommunikálnak – és persze megtalálhatjuk mindezek párját, hogy a férfi hogyan kommunikál, hogyan szeret, hogyan gondolkodik. Én nem szeretem és nem is használom ezeket a címkéket, nem hiszek abban, hogy vannak tipikus férfiak és tipikus nők. Ez nem jelenti azt, hogy egy „nemtelen” emberként tekintek a nőkre vagy férfiakra. Csak azt, hogy emberként, egyéniségként, önálló személyiségként tekintek rájuk. Ezen dolgozunk az önismereti munkában támogatásért hozzám forduló ügyfeleimmel is, hogy megtalálják magukat, saját egyéniségüket. No de akkor milyen legyen A NŐ és milyen A FÉRFI?

Dr. Nicholas C. Demetry pszichiáter szerint minden nőben és férfiban meg kell, hogy legyenek bizonyos férfiasnak vagy nőiesnek tartott tulajdonságok (más néven minőségek) egyaránt ahhoz, hogy egészséges, stabil személyiségük legyen. Elmélete szerint nem az az egészséges, ha egy nőt csak nőies, egy férfit csak férfias tulajdonságok jellemeznek. Megkülönböztet egészséges és sérült férfi ill. női minőségeket. Véleménye szerint bennünk kell lennie mind az egészséges női, mind az egészséges férfi minőségeknek, és minél alacsonyabb szinten kellene, hogy jellemezzenek minket a sérült férfi és női minőségek.

Egészséges férfi minőségek:

– autonómia, azaz független, önálló egyéniség

– belső erő, én-erő, stabilitás

– asszertivitás, azaz önérvényesítő képesség

– konstruktivitás, alkotó erő

Egészséges női minőségek:

– szelíd alkalmazkodás (nem meghunyászkodás!)

– szociális, társasági, áradó

– gondoskodó

– együttérző, empatikus

Sérült férfi minőségek:

– „papucs”, alávetett

– nincs/kevés belső erő, labilis

– nem asszertív (agresszív vagy elkerülő)

– nincs/kevés a konstruktivitás, alkotó erő

Sérült női minőségek:

– agresszív, domináns

– zárkózott, nem szociális, társasági

– önző, egoista

– nem együttérző, nem empatikus

„Szabad” tehát önálló, konstruktív és önérvényesítő nőnek is lennünk amellett, hogy tudunk gondoskodóak, empatikusak lenni, és ha kell, alkalmazkodni is. Ezek a minőségek nem „darabolják fel” a nőt különböző szerepekre. Nem kell, hogy anyaként gondoskodók, munkában önérvényesítők, feleségként alkalmazkodók legyünk. Egy személyként legyen meg bennünk mindez, nem egyes szerepeinkhez kötve. Lehetünk tehát gondoskodóak anyaként, feleségként és kollégaként is, ill. nem leszünk kevésbé nőiesek attól, ha érvényesítjük az akaratunkat akár otthon, akár a munkahelyen.

Ha szeretnél ebben a témában 16 szakértő nőt meghallgatni, akkor várlak szeretettel a március 19-én megrendezésre kerülő INGYENES Nő álarcok nélkül konferenciámon!

Azt is látnunk kell, hogy a fenti mondatokat leírhatnánk a férfiakra vonatkoztatva is. Ha egy férfi gondoskodó, megértő és simulékony, az nem von le semmit a férfiasságából. Annál inkább tekinthető sérült személyiségűnek egy férfi akkor, ha önző, agresszív és domináns.

Minden nő és férfi a saját élethelyzetéhez, egyéniségéhez, családi és párkapcsolatához igazítva kell, hogy kialakítsa azt a munkamegosztást, életvitelt, feladatmegosztást, amiben mind a férfi, mind a női minőségeit egészségesen, egymást kiegészítve tudja megélni.

Természetesen nagy hatással vannak saját nőiességünk (és férfiaknak saját férfiasságuk) megítélésében a szüleinktől, származási családunkból hozott mintáink, szokásaink. Felnőttként azonban ezeken a mintákon bármikor változtathatunk, ha azt követve nem érezzük boldognak és lelkileg egészségesnek magunkat. Nem kell minden mintát eldobnunk, hisz bizonyára nagyon sok hasznos útravalót kaptunk otthonról. Amit viszont nem érzünk magunkénak, azt alakítsuk át! Ha nem szeretünk inget vasalni, a férjünk viszont ügyes ebben, akkor nem lesz ő kevésbé férfi, én pedig kevésbé nő, ha ő vasal. Ha mi szeretünk füvet nyírni, akkor tegyük bátran.

Fontos, hogy ha párkapcsolatban szeretnénk az egyes szerepeket, feladatokat megosztani, akkor azt a párunkkal együttműködve, vele egyeztetve tegyük.  Ahhoz, hogy „kitörjünk” a hagyományosnak vélt női szerepekből, nem kell, hogy agresszívan, lázadón kommunikáljunk! Ne támadjuk se a párunkat, se a származási családunk hagyományos szerepeit, se a nő-ellenesnek gondolt társadalmat. Nem szükséges lázadnunk ahhoz, hogy elérjük a szerepek és feladatok mindkettőnk számára elfogadható megosztását. Legyünk egyszerűen Felnőttek.

A tranzakcióanalízis, mely egy pszichológiai elmélet, 3 fő én-állapotot különböztet meg, ezek egyike a Felnőtt én-állapot, a továbbiak pedig a Szülői és Gyermeki én-állapotok. A Gyermeki én-állapot tovább bontható Alkalmazkodó, Szabad és Lázadó gyermeki, a Szülői én-állapot pedig Gondoskodó és Kritikus szülői altípusokra. Amikor Lázadó gyermeki én-állapotban vagyunk, akkor csak az mozgat bennünket, hogy valaki vagy valami ellen cselekedjünk, hogy támadjunk, hogy dacból tegyünk meg valamit. Ilyenkor nem vesszük figyelembe a másik érveit, jogait, igényeit, érzéseit, tehát ha rövidtávon érünk is el eredményt, hosszútávon biztosan csökken a párunk bizalma, őszintesége, jóindulata felénk.

Ha Felnőtt én-állapotban kommunikálunk, akkor tudunk előítéletek, feltételezések, kritikák és a másik hibáztatása nélkül, múltbéli ügyek felhánytorgatásától mentesen, a jelenlegi helyzetre koncentrálva tárgyalni. Ilyenkor tudjuk figyelembe venni a párunk érzéseit, meghallgatjuk és meghalljuk az ő elképzeléseit, és együttműködően tudunk közös megoldásra jutni.

Természetesen akkor tudjuk a párunknak megfelelően kommunikálni, hogy mi tenne minket boldoggá, ha mi magunk már tudjuk mindezt, azaz fejlett az önismeretünk, és nem mások elvárásainak szeretnénk megfelelni.

Ha te is most úgy érzed, hogy szeretnél címkék, elvásárok nélkül önmagadként jelen lenni a mindennapjaidban, a családodban, a munkádban, akkor szeretném figyelmedbe ajánlani ingyenes online “Nő álarcok nélkül” konferenciám, ahol 16 nő beszél különböző szakterületekről és élethelyzetekből, arról, hogyan és miként lehet címkék nélkül, szabadon megélni önmagunkat!

Kattints ide, várlak szeretettel: Nő álarcok nélkül

Amennyiben szeretnél kommunikációs módszert tanulni, akkor ajánlom az együttműködő, empatikus kommunikációt, amit online önállóan elvégezhető tanfolyamaim által is megtanulhatsz. Önismereted pedig 3 alkalmas mini csomagom vagy 5 alkalmas maxi csomagom által fejlesztheted ill. csatlakozhatsz női zárt Facebook csoportomhoz is.

Fordulj hozzám bizalommal!

Varga Szilvia Edit
Mediátor, coach, empatikus kommunikáció szakértő

Kategória: Egyéb

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder