fbpx

Ahhoz, hogy ne ismételjük meg korábbi hibáinkat, hogy ne rossz gyermekkori mintáinkat éljük meg, hogy tudatosan, felelősséget vállalva, felnőtt életet élhessünk, és tudjuk, akarjuk tudni, hogy mi okoz számunkra örömet és mi a célunk az életünkkel, szükségünk van önismeretre. Ez segít, hogy megtudjuk, mit miért teszünk, milyen gyerekkori mintáink mozgatnak, s hogyan tudunk ezeken változtatni, ha szeretnénk. Hozzájárul ahhoz, hogy kapcsolatainkban stabilabbak, kiegyensúlyozottabbak legyünk, és valóban önmagunkat adjuk.

Ma már számos módszer létezik az önismeret gyakorlásához. Ezek egyike, amely hatékonyságával, érthetőségével, gyorsaságával kitűnik a többi közül: a TRANZAKCIÓANALÍZIS.

A tranzakcióanalízis személyiség-, kommunikációs- és gyermek-fejlődéstani elmélet egyben. A személyiség fejlődésével, a személyes változással foglalkozik. Segít annak megértésében is, hogyan fejezik ki az emberek személyiségüket a magatartás eszközeivel. A sorskönyv koncepció által pedig megvilágítja, hogy jelenlegi életünk hogyan gyökerezik a gyermekkorban.

„A tranzakció-analízis személyiség- és szisztematikus pszichoterápiás elmélet, amely a személyiség fejlődésével és a személyes változással foglalkozik.”

A TA ugyanakkor jelent egy kommunikációs és egy gyermekfejlődéstani elméletet is. A sorskönyv koncepció megvilágítja, hogy jelenlegi életünk hogyan gyökerezik a gyermekkorban.

A TA alapvetései a következők:

Az emberekkel minden rendben van, legfeljebb a viselkedésüket nem tudom elfogadni.

Mindenkinek megvan a gondolkodásra való képessége – önállóan dönt, és képes vállalni döntése következményeit.

Az emberek saját maguk határozzák meg végzetüket, de ezt meg is tudják változtatni. Nem kényszer alatt cselekszünk.

A TA változásra szerződik – önismeret segítségével 3-4 hónapon belül gyökeres és fenntartható változás érhető el, mivel önmagunkból ered, nem külső kényszerítésre, elvárások miatt változunk.

Várlak szeretettel, jelentkezz be:

Varga Szilvia Edit
családi mediátor, coach, kommunikáció szakértő