TÖRTÉNETEM

Varga Szilvia vagyok, közgazdász, kommunikációs szakember és emellett nagy büszkeségemre mediátor, Prepare/Enrich házassági tanácsadó és coach, azaz életvezetési mentor.


15 éve élek Tárnokon kétgyermekes édesanyaként. Két gyermekem két apukától született, első férjemtől 12 éve váltam el, majd rátaláltam jelenlegi páromra, férjemre.
Gyermekeim 15, és 7 évesek. Kislányom édesapjával 12 éve alkotunk egy családot.
Nagyfiam édesapjától, a válási mediáció eszközeinek segítségével, békében váltunk el. Habár mindez békében zajlott, és azóta is együttműködünk, de nagy fiamnak iskolai nehézségei, figyelemzavara lett, így eszközt szerettem volna kapni ahhoz, hogy ebben segíthessem, valamint volt és jelenlegi férjemmel a korábbiaknál hatékonyabban akartam megoldani a nehéz helyzeteket. Többek közt ez indított el a segítő pályán, habár a mediáció és coaching mindig az életem része volt.


Hogyan kezdődött a mediátori pályafutásom?

Annyi biztos, hogy már kiskamaszként nagyon szerettem gyerekekkel foglalkozni, és még volt is kivel gyakorolnom, hisz húgaim 7 és 14 évvel fiatalabbak nálam. Sokáig óvónő akartam lenni, de matematikai érdeklődésem és szüleim belém vetett nagy reményei a közgazdasági egyetem felé vittek. Már az egyetemen sejtettem, hogy hiába a matek, én biztosan nem pénzügyi hivatást fogok választani, a marketing, PR, kommunikáció viszont testhezállónak tűnt, hiszen mindig is szerettem új ismeretségeket, kapcsolatokat, barátságokat kötni, emberekkel kommunikálni, viselkedésüket, gondolkodásukat megismerni.

Így marketing szakirányt végeztem, majd egy multinacionális cégnél, a Kraftnál (talán márkáik ismerősebben csengenek: Milka, Sport szelet, Negro, Győri keksz) helyezkedtem el, és dolgoztam 13 évig marketing területen. Közben két gyermekem született, és kislányom születése után, azaz immár 7 éve, biztos voltam benne, hogy nem ebben a szakmában szeretnék a jövőben dolgozni. Önálló, független, rugalmas munkára vágytam, amiben gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt tudok foglalkozni. Volt jó néhány ötletem, hogy valósíthatnám meg ezt, például terveztem magánóvodát alapítani, vagy éppen egy családi közösségi házat létrehozni, ahol egy jó kávé és süti mellett a kicsiket gyerekprogramok, a nagyokat felnőtteknek való előadások várják, gyereknevelés, családi élet, önismeret témakörökben. Persze, mindehhez nem kevés tőke is szükséges, és természetesen tudás.


Egyelőre a tudás megszerzésében jeleskedem, elvégeztem az Igazságügyi Minisztérium által is akkreditált családi mediátor képzést, emellett önismerettel dolgozó életvezetési tanácsadó, Prepare/Enrich házassági tanácsadó és erőszakmentes kommunikáció tanfolyamokon is részt vettem.


Remélem, hamarosan a tőke is meglesz a nagyszabású tervekhez, de addig is rendkívüli boldogsággal és lelkesedéssel tölt el, hogy végre azzal foglalkozhatok, amire mindig is vágytam: emberek támogatásával, fejlesztésével, önismeret, empátia és mediáció által.


Az önismeret és az empátia talán mindenkinek ismerősen csengenek, de mi is röviden a mediáció: egy olyan hatékony, gyors, fájdalommentes konfliktuskezelési módszer, amelyben a mediátor semleges harmadik félként segíti a feleket ahhoz, hogy megtalálják eszközeiket a probléma megoldásához, nem emlegetve fel a másik fél korábbi hibáit, felelősségét, csak előre nézve, a helyzet megoldására koncentrálva, mindkét félnek nyertes megoldást elérve. A mediáció bármely kapcsolatban (párkapcsolat, rokoni kapcsolatok, munkahely, iskola, óvoda) fellépő konfliktusok megoldásában, akár egy per (válás vagy polgári per) megelőzésében ill. gyorsabb, olcsóbb lezárásban is segíthet.


Munkám során tapasztaltam, hogy sokszor nem elég a konfliktust megoldani, kell eszközt adni ahhoz, hogy az ügyfelek megismerjék önmagukat, stabil, kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak, ill. tudjanak megfelelően kommunikálni.

Előbbiben az önismeret alapú életvezetési tanácsadás (coaching) segíthet, mely a tranzakció analízist, egy pszichológiai módszertant használ a gyerekkori, személyiség- és magatartásbeli mintáink feltárásához és gyors változás eléréséhez. A helyes kommunikáció pedig elsajátítható az empatikus, erőszakmentes kommunikáció módszerével, amely már óvodáskorú gyermekeknek is tanítható, fejleszti az empátiát, megtanítja az érzéseink kifejezését.


PÁRKAPCSOLATI TANÁCSADÁSBAN használom a Dr. Mihalec Gábor által meghonosított PREPARE/ENRICH tesztet, mellyel több alkalom tanácsadás is megspórolható, és hamarabb érhető el fejlődés.

A teszt minden fő párkapcsolati területet felmér (kommunikáció, gyereknevelés, pénzügyek, intimitás, rugalmasság, kötődés, házassági elvárások, konfliktuskezelés…), ezáltal megmutatja, hol vannak erősségek, hol pedig fejlesztendő területek. Házasulandó jegyeseknek és régóta együtt élőknek egyaránt hasznos eszköz.


Szívügyem a mindennapok családok kommunikációjának, probléma megoldásának fejlesztését, ami segíthet, hogy a családok, különösképp a bennük élő gyerekek biztonságosabb, harmonikusabb, szeretett teljesebb környezetben nevelkedjenek.


Ennek szellemében amellett, hogy vállalok párkapcsolati mediációt, több óvodában és iskolában tartok előadásokat a konfliktuskezelésről és az együttműködő, erőszakmentes kommunikációról. Hosszútávú tervem, hogy az angolszász országokban iskolákban oly sikeresen alkalmazott kortárs mediációt – melynek lényege, hogy már kisiskolás korban megtanítják a gyerekeket, hogyan tudják az osztályon, iskolán belüli konfliktusokat békésen, a mediáció eszközeivel megoldani -, minél több magyar iskolával megismertessem.


Folyamatosan olvasok, fejlesztem magam, információkat gyűjtök, és különböző családi magazinoknak írok cikkeket óvodás, iskolás és kamasz gyerekekkel kapcsolatos élethelyzetekről, konfliktusokról, családi problémák megoldási lehetőségeiről.


Terveim közt szerepel olyan tanfolyamok indítása, amelyek:

  • felkészítik a párokat a kezdeti harmonikus párkapcsolati szakasz utáni közös élet feladataira, leggyakoribb konfliktus helyzeteire,
  • támogatja a szülőket abban, hogy „elég jó” szülők legyenek, azaz elfogadják, hogy nem kell a gyerekeknek tökéletes szülő, csak egy elérhető, szerető, együttműködő anyuka, apuka,
  • fontosnak tartom arra is megtanítani a szülőket, hogy elengedhetetlen saját magunk támogatása is, hogy ismerjük meg, fogadjuk el magunkat, és szánjunk időt saját magunkra is.

Kérdés esetén keress elérhetőségeim bármelyikén!
Várom bejelentkezésed és TÉGED is nagy szeretettel!

Varga Szilvia
Mediátor
mobil: +36 30 3434 064
e-mail: csaladiproblemak@gmail.com

VARGA SZILVIA
SZAKMAI TAPASZTALAT
2018 – Prepare/Enrich házassági tanácsadó
A P/E teszt egy világszerte használt, neves pszichológusok által kifejlesztett, több millió pár által már kipróbált módszer. Segítségével feltárhatók olyan területek, nehézségek a kapcsolatban, amikről nehéz beszélni, amik esetleg csak később, több együtt töltött év után okoznának problémát, és amelyek így időben felismerve, megoldhatók.
A PREPARE/ENRICH PROGRAM CÉLJAI
– Az erősségek és növekedési területek azonosítása
– Kommunikációs képességek fejlesztése
– Konfliktuskezelés gyakorlása
– A párkapcsolat és a származási család (a pár szülei, nagyszülei) elemzése a pár- és családszerkezeti térkép segítségével
– Költségvetési terv készítése
– Személyes, párkapcsolati és családi célok kidolgozása
– Bátorítás a kapcsolat gazdagításához

2017 – Life coach
Várnai Myrtill klinikai szakpszichológus által oktatott tranzakció analízisen alapuló, erős önismereti alapokon nyugvó life coach képzést végeztem. Ügyfeleimet ezen tudás és a hozzá kapcsolódó önismereti tesztek segítségével alábbi nehézségeik megoldásában támogatom:karrierút változtatás/választásvezetői készségfejlesztés (kommunikáció, delegálás, vezetői szerepvállalás-hitelesség, prezentációs készség, önizalom, konfliktuskezelés) önismeret, önbecsülés, énkép megismerése, fejlesztése párkapcsolati nehézségek kommunikációs, önérvényesítési nehézségek konfliktuskezelés

2017 – Együttműködő kommunikáció tréner
Rambala Éva Magyarországon elsők közt honosította meg, és oktatja az erőszakmentes, együttműködő kommunikációt, melyet a módszert kialakító Dr. Marshall Rosenbergtől tanult közvetlenül.A módszer lényege 4 alappillér alkalmazása a kommunikációban, konfliktushelyzetben:
– ténymegállapítás
– érzések kifejezése
– szükségletek kifejezése
– megcselekedhető kérés megfogalmazása

A kurzus elvégzése óta a módszert oktatom egyéni ügyfeleknek, kiscsoportos tréning formájában, valamint céges ügyfeleknek egyaránt.

2016  – Családi és párkapcsolati mediátor
Nagy Zsóka családi és párkapcsolati mediátornál végeztem el a mediátor képzést. Pároknak segítek magánéleti válságok kezelésében, mint: válás, mozaik családok nehézségei, elhidegülés, eltávolodás, megcsalás/bizalom kérdésköre, kommunikáció/konfliktuskezelés.

2014. július  – 2017. március KEDD Kft.
Marketing és PR vezető: a KEDDshop játéküzlet és webáruház, valamint a KEDD Animációs Stúdió kereskedelmi és márka marketing, valamint PR feladatainak stratégiai tervezése és kivitelezése, weboldalak kezelése,  Bogyó és Babóca mozifilm kampányának megvalósítása, és azon játékok marketing tevékenységének kivitelezése.

2001 – 2014 július –  Kraft Foods/Mondeléz Hungária Kft.
Országos Trade Marketing Vezető (2008.augusztus – 2011.július)    Kilenc közvetlen beosztottért tréningelése, csapatépítő tréningek szervezése, személyes- és munkakapcsolatok fejlesztése, csapattagok betanítása, fejlesztése saját szaktudásom, tapasztalatom által, valamint tréningek segítségével, tehetséges beosztottak kiemelése, karrier céljaik támogatása.
Kávé Kategória (Jacobs) Marketing és TM Vezető 2007.február – 2008.augusztus
Trade Marketing koordinátor/ Kávé és Philadelphia termékcsoport 2005. szept.-2007.febr.
Trade Marketing koordinátor/Szeletes csokoládék (2002.május— 2003.dec.)
Vezetői gyakornok (2001.szept – 2002.máj.)
TANULMÁNYOK
2018. Mihalec Gábor – Ketten Együtt – Prepare/Enrich házassági tanácsadó képzés
2017. Rambala Éva – Erőszakmentes kommunikáció tréning
2017. Várnai Myrtill – Fényközpont – Life Coach képesítés          
2016. Nagy Zsóka családi mediációs készségfejlesztő tréning – Családi mediátor
2013. Online Marketing Akadémia – Online Marketing Szakértő – SEO, SEM, webszövegírás, közösségi média, internetes kereskedelem, Google AdWords, Google Analytics
2004-2006: Nyugat-Magyarországi Egyetem, Budapest – Master of Business Administration (MBA) – Egészségügyi Vállalkozás-menedzsment szakirány
1996-2001: Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (Corvinus), Budapest – Marketing főszakirány, EU mellékszakirány Kitűnő diploma
1992-1996: Deák Ferenc Kéttannyelvű Gimnázium, Szeged Angol-magyar nyelvek