fbpx
Hogyan beszéljünk a kiskamasz, kamasz gyerekünkkel ?
Hogyan találjuk meg a közös hangot?
Hogyan támogassuk őket a felnőtté válás útján?
Hogyan legyünk támaszuk és biztosítsuk őket arról, hogy mellettük állunk?
kamasz tábor

Kétgyermekes édesanyaként én is nap mint nap szembesülök azzal, hogy gyerekből kamasszá válni és abból felnőtté bizony nem egyszerű gyerekeinknek sem. 

A kiskamaszkorba lépő gyerekeknek nemcsak a testük változásával kell megküzdeniük, de azzal is, hogy bizony elkezdenek bennük tombolni a hormonok, és sokszor nem tudnak ezzel mit kezdeni, nem is értik, hogy mi történik velük?

Ilyenkor nagyon fontos lenne egy válaszkész szülő, viszont a szülők sem tudják, hogy hogyan lehetne helyesen kezelni a már nem kisgyerek, de még nem is önálló felnőtt gyereket, hiszen nekik kiskamasz lányuk, fiuk továbbra is kicsi gyerekük.

A nehézségeket bonyolítja, hogy a kommunikáció is egyre nehezebbé válik a szülők és a kiskamaszok, kamaszok között – új problémák merülnek fel, amiket inkább a kortársakkal beszélnek meg a gyerekek, ill. “hivatalból” lázadnak a szülők megoldásai ellen -, ami még jobban elmélyíti a szakadékot a családtagok között, és kezeletlen konfliktusoktól tarkított, feszültséggel teli mindennapokat okoz.

A meg nem értettség és a kommunikáció teljes hiánya még nehezebbé teszi a mindennapokat.

A kiskamaszok pedig szeretnének  beszélni, beszélgetni úgy, hogy meghallgatást, megértést kapjanak… de  a szülők sokszor feszültek, idegesek a munka miatt, vagy el se meri mondani a gyerek a gondját, mert kényes a téma, és még sosem beszélt erről a szülőkkel vagy akár mással sem.

A szülők egy interneten nevelkedett generációval nehezebben teremtenek kapcsolatot, ők másként tudnak, szeretnek kommunikálni, szabadidőt eltölteni és nehezen értik meg a gyerekek ilyen irányú működését.

Szívügyemnek tartom a kamaszok érzelmeivel való foglalkozást, ezért minden évben tartok egy-egy olyan tábort, melyben a fő téma az a sok-sok érzelem, amin keresztülmennek ők.

Idén is tartok táborokat, kattints a lenti gombra, nézd meg, hogy hova várlak titeket is szeretettel:

Varga Szilvia Edit vagyok, mediátor, önismereti coach és erőszakmentes kommunikáció szakértő.

Ismerj meg!

Saját tapasztalatomból mondhatom, hogy nem a szülőkben és nem a gyerekekben van a hiba, ha nem működik tökéletesen a kommunikáció! Ill. úgy is mondhatnánk, hogy mindkettejükön múlik, mindketten tehetnek érte, hogy jól tudják önmagukat és a másikat megérteni.

Ezt viszont nem tanítják intézményesített formában: sem az önismeretet, sem a helyes kommunikációt és emberi kapcsolatok kezelését. Én is sok hullámvölgyön mentem keresztül, mire rátaláltam az önismeretre, annak is arra a módszerére, mellyel ma én is dolgozom.

SZÁMOMRA AZ ÖNISMERET ÉLETMENTŐ VOLT. Azt az ÉLETET jelenti számomra, amit most élhetek. 

Megmentette a második házasságom, ami első házasságomhoz kísértetiesen hasonló módon sodródott a vége felé, mikor elkezdtem az önismereti munkát. 

Megjavította a kapcsolatot a szüleimmel, főként édesanyámmal, akivel rengeteg konfliktusunk volt és sok haragot tápláltam felé, míg meg nem értettem, hogy mindketten felelősek voltunk, vagyunk a viszonyunkért. 

Megszerettem önmagam, látom már az értékeimet, tudom, hogy szerethető, intelligens és vonzó nő vagyok és elégedett önmagammal.

De a mi gyerekeinknek már szeretném, ha nem kellene ennyit várniuk arra, hogy magabiztosak, a szükségleteiket jól kommunikáló, szüleikkel és másokkal együttműködő kapcsolatokat ápoló gyerekek, majd felnőttek legyenek.

Ezért alkottam meg a táboraimat gyerekeknek és tanfolyamaimat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Miért bízz bennem?

  • családi mediátor, megoldásfókuszú önismereti coach, empatikus kommunikáció szakértő vagyok.
    Munkám során szülőkkel, házaspárokkal, általános iskolás és középiskolás gyermekekkel, pedagógusokkal is dolgozom nap mint nap.
  • tartottam már önismereti és kommunikációs foglalkozásokat középiskolákban gyerekeknek
  • önismereti gyermek táborokat 6-10 éves és 10-12 éves gyermekeknek,
  • egyéni fejlesztés keretében dolgoztam általános iskolás gyerekekkel érzelmi intelligencia fejlesztés és önbizalom növelés területeken,
  • óvodai és általános iskolai pedagógusokkal a biatorbágyi járás 12 települését átfogó pályázati projektben dolgoztam együtt, kiégés, stresszkezelés, konfliktuskezelés tréningeket tartva,
  • a Közép-Európai Mediációs Intézettel együttműködve létrehoztam egy pedagógusok számára akkreditált 60 órás iskolai mediátor továbbképzést, valamint egy egynapos iskolai mediációs továbbképzést, mely képzéseken már közel 60 fő vált képessé iskolai konfliktusok kezelésére mediátorként.

Hogyan tudok segiteni neked, ha kiskamasz, kamasz gyereked van?

Táborok

FelNŐni?! – Önbizalom és pozitív énkép tábor tinilányoknak

A táborba olyan kiskamasz lányokat várok, akik már nem gyerekek, de még nem is felNŐttek, viszont érzik és látják magukon, hogy változnak, és ez önmagukban – és családjukban is akár – frusztrációt okoz.
Ők azok, akik a változás jeleit inkább elrejtik, felvesznek óriási pulcsikat, bő pólókat, hogy ne is kelljen szembesülni a változással és azzal, hogy igazi nővé cseperednek.

2023-ban még nincs fix dátuma a tábornak, érdeklődés függvényében kerül megszervezésre. Ha számodra érdekes lehet, jelezd emailben: szilvia@csaladiproblemak.hu  

További cikkek, média megjelenések, melyek érdekesek lehetnek neked!