fbpx

Mikor a családban valamilyen változás, probléma merül fel, a gyermek megérzi ezt, viszont nagyon sok esetben csak az óvodában, iskolában mutatja az érzelmi bizonytalanság, szorongás tüneteit, otthon igyekszik „túl jó” gyerek lenni, nem akar még ő is problémát okozni.

Ezért nagyon fontos, hogy az óvoda-pedagógusok felismerjék a gyerek megváltozott viselkedését.

A mediátor egyik fontos feladata az ő érzékenyítésük, felkészítésük.

Az óvónők feladata, hogy észleljék a tüneteket, és azt jelezzék a szülők felé. Nem feladatuk viszont, hogy megoldják a családi konfliktusokat, nem vonódhatnak bele bizalmas családi szituációkba.

A mediátor abban segíthet, hogy ha a szülők beleegyeznek egy szakértői tanácsadásba, akkor beszél a szülőkkel, és megpróbálja feltárni, milyen változás, konfliktus állhat a gyerek tünetei mögött.

Fontos jellegzetessége ennek a konfliktuskezelési eljárásnak, hogy nem a gyerekeket mediáljuk, kezeljük, hanem a tünetek mögött meghúzódó problémát, elakadást, a szülők segítségével, a gyermek bevonása nélkül.

Óvodapedagógusok számára tartok tréningeket a következő témákban:

  • együttműködő kommunikáció
  • konfliktuskezelés
  • önismeret
  • kiégés megelőzése

Emellett van lehetőség a szülők és pedagógusok közötti konfliktusok mediációval történő rendezésére, ill. ha az óvodapedagógusok észlelik, hogy egy gyermek családjában konfliktusok, nehézségek vannak, és ezt jelezve a család nyitott a megoldást egy szakértő segítségével, azaz általam megoldani, akkor az óvodában van lehetőség tanácsadásra a számukra.

Bármely fenti kérdésben szívesen állok rendelkezésre!

Varga Szilvia Edit

családi mediátor, coach, kommunikáció szakértő