fbpx

A párkapcsolatoknak különböző szakaszai vannak.

Az első szakasz a nagybetűs MI szakasza, a SZERELEM, a rózsaszín köd…

Ekkor a pár eggyé válik, összeolvad, úgy érzik, hogy csak együtt létezhetnek, csak együtt csinálhatnak mindent, és mindenben egyetértenek. A különbözőségek ilyenkor még általában fel sem tűnnek, vagy ha igen, akkor elenyészőnek látja őket a pár mindkét tagja.

Szükséges, hogy ebben a kezdeti fázisban sok szép emlék, élmény szülessen, amelyhez a párkapcsolat későbbi, problémásabb fázisaiban vissza tud nyúlni a pár.

A kapcsolat 2. szakaszában, szükségszerű, hogy a pár kialakítsa a közös életét, a saját szabályrendszerét, biztonságban és szeretve érezzék magukat, ugyanakkor eltávolodjanak, függetlenedjenek annyira egymástól, hogy ne érezzék társuk által szabályozottá, korlátozottá magukat.

Problémát jelenthet, ha a két fél nem egyszerre lép át a MI szakaszából ebbe az ún.  függetlenedési szakaszba. Ha egyikük még a „MI” szakaszban maradt, akkor párja eltávolodását úgy éli meg, hogy őt nem szereti eléggé. Szintén ekkor jellemző helyzet, hogy a felek folyamatosan küzdenek a kapcsolaton belüli dominanciáért, folyamatosan szabályozni akarják a párjukat.

A 3. talán a legveszélyesebb szakasz, amelyben legnagyobb lehet a válás kockázata. Ez az az időszak, amelyben a legnagyobb függetlenséget igényel mindkét fél.

Ez az önmegvalósítás szakasza, amikor a felek keresik mások társaságát is a párjukén kívül, fontosak lesznek a munkahelyi kapcsolatok, a siker, a karrier, az önérvényesítés, az önálló megmérettetés.

Ha maradtak az előző időszakokból megoldatlan problémák, jelentős elakadások, akkor ebben a szakaszban, megnőhet a válás kockázata.

Nehézség lehet még, ha a pár tagjai nem egy időben érnek ebbe a fázisba, csak egyikük vagy épp mindketten párhuzamosan építik karrierjüket, és kevés időt, energiát fordítanak egymásra. Ezek az esetek is könnyen vezethetnek a kapcsolat végleges megromlásához.

Mi következik, ha átvészeltük a párkapcsolat nehéz időszakait? Miután sikereket értünk el a munkánkban, megvalósítottuk a céljainkat, megmérettettük magunkat önállóan, miközben a társunk végig biztos támaszt nyújtott ehhez, és esetleg már a gyerekek is kirepültek, újraélhetjük egymás közelségét.

Ha viszont vannak feloldatlan konfliktusaink és/vagy már belefásultunk a hétköznapokba, nem őriztük az intimitást a korábbi szakaszokban, akkor nagy eséllyel érezhetjük a kor előrehaladtával, a gyerekek kirepülésével, hogy kiüresedett a kapcsolatunk, nincs igényünk a másikra. Sajnos sokszor épp ekkor, akár 50-60 éves kor felett válnak el sokan.

Ha megoldhatatlannak tűnő nehézségeket tapasztalunk a párkapcsolatunkban, nem kell azonnal feladni, kérhetünk bármikor segítséget.

A párkapcsolati tanácsadás során mindkét fél elmondhatja saját szemszögéből a problémákat, nehézségeket, melyeket a kapcsolatban tapasztal. A tanácsadás során nem kritizálhat egyik fél sem, és nem szakíthatja meg párja elbeszélését. Ha azonosítottuk a problémákat, megnézzük, mi állhat ezek hátterében, mik a gyökerei. Majd megoldási stratégiákat dolgozunk ki, gyakorlatokat oldunk meg, és otthon elvégezhető, gyakorolható módszereket is kapnak a párok.

Ha úgy érzed, vannak problémák, elakadások a kapcsolatban, ne add még fel, kérj tőlem segítséget, jelentkezz be!

Varga Szilvia Edit
családi mediátor, coach, kommunikáció szakértő