fbpx

Gyűjtöttem néhány ötletet, hogyan tudnátok valóban egy jót beszélgetni, ami mind kellemes, mind pedig hasznos is lehet számotokra:

  1. Minden nap töltsetek azzal akár csak 5-5 percet, hogy meséltek 5 percet a napotokról, arról, ami csak eszetekbe jut, megszakítás nélkül! Azaz a másik nem szól bele a mondandótokba ez alatt a pár perc alatt, csak figyel, akár leírja a gondolatait, helyesel, bólogat, s csak az 5 perc után jelez vissza, foglalja össze, amit hallott vagy tükrözi vissza az érzéseiteket, amiket megosztottatok. Természetesen 5 perc után csere következik!
  2. Nehéz az érzésekről beszélni, de megtanulhatjuk ezt is! Itt találtok egy érzés listát: https://csaladiproblemak.hu/wp-content/uploads/2021/12/EMK-erzesek-1.pdf Innen minden nap válasszatok ki 3-5 érzést és mondjátok el egymásnak, nektek mit takar ez az érzés pontosan, mikor éreztek így, mi történik ekkor körülöttetek, bennetek?
  3. Az érzések kommunikációja mellett hasznos, ha megtanuljátok az empatikus, erőszakmentes kommunikáció 4 lépését, ami segít, akár a napotokról, akár egy nagyobb konfliktusról beszélnétek vagy akár épp kritikát szeretnétek empatikusan megfogalmazni. A 4 lépés: megfigyelés tényszerűen – érzés – szükséglet – kérés. Akár online, önállóan is megtanulható tananyagaim által: itt találod őket. 
  4. Vegyetek elő mindketten egy üres papírt és írjatok 10 dolgot, amit rendszeresen megtesztek a másiknak, a másikért, mert azt gondoljátok, ezzel fejezitek ki a szereteteteket. Ha kész a lista, adjátok át egymásnak, s a másik értékelje piros-sárga-zöld jelzéssel, hogy mi az, amit ő inkább nem kér tőletek, mi az, ami semleges (nem baj, hogy megtörténik, de az se, ha elmarad), s mi az, ami valóban olyan gesztus, amit szeret, amiből érzi, hogy szereted. Majd beszéljétek meg és kérjetek is egymástól új gesztusokat, amiből éreznétek a másik szeretetét.
  5. Töltsétek ki a szeretetnyelv tesztet itt: https://littlelovebox.hu/szeretetnyelvteszt/ Majd beszéljétek meg az eredményeket és adjatok tippet a másiknak, hogy hogyan fejezhetnék ki felétek a szeretetét a ti szeretetnyelveiteken.
  6. Játsszatok! Használjatok párkapcsolati kártyajátékokat, amelyek különböző témákban, pl. emlékek, élmények, tulajdonságok, személyiség – tartalmaznak kérdéseket, melyek könnyedén, plusz a napi rutinból, megszokott témákból kissé kimozdítva indítanak el beszélgetéseket. Erre egy nagyon igényes és rengeteg kérdést tartalmazó párkapcsolati kártya a Little Love Box. Mi nagyon szeretjük a párommal, próbáljátok ki ti is: https://littlelovebox.hu/

Kezdjétek apránként, kis lépésekkel, kis sikerekkel és ne féljetek a mély, őszinte beszélgetésektől!

Ha mélyebben érdekel, hogyan tudnátok igazán jól, bántás, meghunyászkodás, játszmák nélkül, végre eredményre, megoldásra jutva beszélgetni egymással, de kis lépésekkel kezdenéd, akkor kóstolj bele az erőszakmentes kommunikáció módszerébe 1990 Ft-ért elérhető videót+letölthető munkafüzetet tartalmazó csomagban: https://csaladiproblemak.hu/termek/igy-kezdd-el-az-empatikus-kommunikaciot-csomag/

Szeretettel: Szilvi

Varga Szilvia Edit 

családi mediátor, coach, kommunikáció szakértő