fbpx

Anyák napja. Az év egyik legfontosabb ünnepe, hiszen valahogy mindannyian érintettek vagyunk ezen a napon. Készülnek a kicsik verssel, dallal, kézzel készült ajándékkal, azon gondolkodunk felnőttként, mi mivel tudnánk meglepni édesanyánkat, nagymamát, dédmamát. A gondolatainkban, a szívünkben ugyanúgy készülünk, mind eddig bármely évben, a körülmények viszont mások. Valószínű, hogy nem lesz idén sem személyes köszöntés, ünnepség a bölcsődében, az óvodában, az iskolában, s így talán az érzéseink, élményeink is kevésbé intenzívek lesznek. Lehet így is teljes az ünnep öröme és meghittsége?

Lehet, hogy csak online tudjuk átélni a köszöntés örömét, lehet, hogy több erőfeszítésbe, kreativitásba kerül örömet okozni, de az ünnep fontossága, szeretetteljessége nem szabad, hogy sérüljön, hisz az anya-gyermek kapcsolat életünk legmeghatározóbb kapcsolata. Már csecsemőként hatalmas jelentősége van annak, hogyan éljük meg az édesanyánkkal való kapcsolatot. Ha nem éljük át kisbabaként, hogy anyukánk számára fontosak vagyunk, hogy gondoskodik rólunk, szeret bennünket és bízhatunk benne, akkor könnyedén válhatunk egész életünkben bizalmatlanokká másokkal szemben és teremthetünk nehezen kapcsolatokat másokkal. Az anyai ölelésnek, érintésnek olyan ereje van, amely felülírja még a nehéz életkörülményeket, szűkös anyagi, fizikai kereteket is. Több kutatás foglalkozott azzal, hogy mi történik, amikor megkapjuk az anyai érintést, gondoskodást, és hogy hat ránk, ha ez valami miatt sérül. René Spitz pszichiáter azt figyelte meg, hogy az intézetekben anyjuk nélkül nevelkedő csecsemők esetében 40%-os testi és érzelmi fejlődésbeli lemaradás volt tapasztalható csupán egy év alatt családban nevelt társaikhoz képest.

Az édesanyák számára gyerekük mindig gyermek marad, a kötelék sosem szűnik meg. Fontos, hogy erre mindig emlékezzünk, s emlékezzünk meg róla Anyák napján és az év bármely napján. A szeretetünket bármi apró figyelmességgel kifejezhetjük. Vegyünk vagy készítsünk olyan ajándékot, ami a köteléket, a hálát, a szeretetet fejezi ki. Amely mindkettőnk számára egyértelműen tükrözi az anya-gyermek kapcsolat fontosságát, különlegességét.

A járványhelyzet miatt otthonukba zárt idős édesanyák, nagymamák megünneplése különösen fontos, hiszen ők talán elszigeteltebbek szeretett gyerekeiktől, unokáiktól, mint valaha. Marie Jahoda szociálpszichológus szerint az ember mentális egészségének megőrzéséhez megfelelő társas környezetre van szüksége. Sigmund Freud pedig azt mondta, hogy egy igazán egészséges ember „Képes szeretni és dolgozni.” Sok nagymamának mindezt az unokákról való gondoskodás és a velük való rendszeres kapcsolattartás, látogatás, játék adta meg a járvány előtt, de immár több, mint 1 év erre nehézkesen van lehetőségük. Ez sokukban okozhat magányosságot, frusztrációt, szorongást, amit oldhatunk azzal, hogy egyrészt rendszeresen tartjuk velük a kapcsolatot telefonon vagy online és Anyák napján kedveskedünk nekik valamivel, akár személyesen, akár online, postán vagy telefonon.

Apró figyelmesség és eközben még jót is teszünk, ha csatlakozunk az Unicef képeslapküldő akciójához, amelyben általunk meghatározott adomány összegéért gyönyörű virtuális képeslapot küldhetünk szeretteinknek.

anyák napja, köszöntsd anyut, nagymamát, dédit

Beszéltünk arról, miért fontos az idős édesanyákat, nagymamákat köszönteni, de legalább ilyen fontos ilyenkor Anyák napján köszönteni a „friss” kisgyermekes anyukákat. Ebben az édesapák és az idősebb testvérek tudnak segíteni a piciknek vagy az egész picik helyett megköszönteni az anyukát. Gyermekünk születése hatalmas változás az életünkben apaként és anyaként egyaránt, de kétségkívül több változást idéz elő a nőknél, akár a testi változásokra, akár a hétköznapok napirendjére gondolunk. Ez sokszor szorongással, aggodalommal, csalódásokkal, önbizalomhiánnyal is jár a számtalan örömteli pillanat mellett. Az Anyák napja megünneplése egy elismerés is lehet az édesanyáknak, emellett egy „beavatás” az édesanyák közösségébe: megélheti az anyuka, hogy őt elfogadja egy közösség, amelyhez tudja, hogy tartozik, de talán sokszor szívből igazán nem érzi elég jó anyukának magát ahhoz, hogy azt gondolja, ő igazán érdemes az édesanya címre.

Emellett megtanítja a kicsiket a hála, a tisztelet, a köszönet érzéseire, a hagyományok őrzésére és segít szokássá tenni az ünneplést, amit még nem teljesen ért. Habár nem tudjuk még elmagyarázni, mit is ünneplünk, egyáltalán mi jelent az ünneplés maga – legyen az Anyák napja, névnap, húsvét, karácsony -, de ciklikusságot, rendszert adhatunk a kicsik számára, mely szintén segít, hogy gyökeret verjenek a szokások az életükben.

Záró gondolatként ejtsünk szót a kevésbé felhőtlen anya-gyermek kapcsolatokról! Előfordulhat sajnos, hogy saját édesanyánkkal támad olyan nézeteltérésünk, ami miatt hosszabb vagy rövidebb ideig nem akarunk találkozni, beszélgetni egymással. Minél több idő telik el, annál inkább nehéznek érezzük újra felvenni a kapcsolatot. Újra és újra végiggondoljuk, mi történt köztünk, keressük a hibást, és arra jutunk, hogy a másiknak ugyanannyi erőfeszítésébe telne megkeresni minket, mint nekünk őt, így jogosnak érezzük a duzzogást.

A konfliktusok természetéből fakad, hogy ha egy sértő, támadó, kritikus megjegyzésre mi is lázadással, daccal, hisztivel vagy ugyanúgy támadással reagálunk, akkor a helyzet sosem fog megoldódni. Ez a fajta adok-kapok szinte örök időkig folytatható. Mindig lesz indok arra, hogy haragudjunk a másikra, hogy dacból ne béküljünk ki. Csak akkor oldhatjuk meg az ilyen vitákat, ha legalább egyikünk képes arra, hogy félretegye az igényét az igazság hajszolására, kikeveredjen a sértődöttség, a düh állapotából és felnőtt módon kezdeményezze a helyzet megoldását. Ez nem jelenti azt, hogy el kell nyomnunk az érzéseinket. Helyes, ún. erőszakmentes kommunikációval van mód érzéseink megosztására anélkül, hogy támadnánk, kritizálnánk a másikat. Az Anyák napja kiváló apropót szolgáltathat ahhoz, hogy miért épp most vessünk véget akár régóta hurcolt vitánknak és keressük meg édesanyánkat, nagymamánkat, gyermekünket a szeretetteljes kapcsolat visszaállítása érdekében.

Ebben is segíthetnek online, saját időbeosztás szerint, önállóan elvégezhető erőszakmentes kommunikáció tanfolyami csomagjaim.

Boldog Anyák napját kívánok minden gyermeknek és anyukának a különleges helyzet ellenére is! Legyetek kreatívak és ünnepeljetek úgy, ahogy ti meg tudjátok élni ennek a különleges kapcsolatnak a szeretetteljességét!

Varga Szilvia Edit
mediátor, coach, erőszakmentes kommunikáció szakértő
A Nő álarcok nélkül konferencia szervezője, előadója


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder