fbpx

Újévi fogadalmak, fogyókúrák, életmódváltás, rossz szokások – mi a közös bennük? A változás, vagy legalábbis a változás igénye. De miért fullad kudarcba oly sok fogadalom, miért nem tudjuk elérni az áhított célt?

Sokszor hibáztatunk különböző külső körülményeket a sikertelenségünkért, és persze előfordul, hogy valóban nem rajtunk múlik a siker. Ha például megfogadtuk, hogy mától minden nap futunk, de eltörik a bokánk, akkor természetes, hogy meg kell várnunk a gyógyulást, és utána újrakezdeni az edzéseket. A legtöbb esetben viszont inkább csak mentséget keresünk arra, amire mi magunk nem voltunk képesek, azért, hogy ne érezzünk bűntudatot vagy ne kelljen felelősséget vállalnunk.

A felelősségteljességünkön, a tudatosságunkon vagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy a felnőttségünkön dolgozhatunk, mégpedig az önismeretünk fejlesztése által. Kezdhetjük azzal, hogy megállunk egy percre, felismerjük a kudarcot, azaz nem dugjuk homokba a fejünket, és végiggondoljuk, mi is történt, milyen események vezettek a kudarchoz?

Ezek lehetnek a következők:

  • túl nagy elvárásaink voltak, túl rövid idő alatt – tehát nem mértük fel jól a valós helyzetünket, a kiindulópontot. Gondoljatok csak arra, mikor tavasszal elárasztják az internetet a bikiniszezonra formába lendülést ígérő, gyors, egyszerű életmód programok, edzések. Lelkesen belevágunk, mert azt ígérik, hogy napi 10 perc mozgással 14 nap után már bomba alakunk lesz. Csináljuk is serényen az edzéseket, mégsem azt a hableányt látjuk 14 nap múlva, akire hasonlítani akartunk.
  • mások elvárásainak akartunk megfelelni, mi nem is akartuk igazán, szívből elérni a célt – azaz hiányzott a motivációnk, a mozgatórugónk. Biztos tapasztaltátok már, hogy belekezdtetek a barátnőtök, anyukátok vagy párotok noszogatására valamibe, például elkezdtetek egy főző tanfolyamot, mert „egy nőnek jól kell tudnia főzni”, de valahogy mégsem lettetek konyhatündérek azóta sem.
  • jött egy váratlan helyzet, akadály, és feladtuk – mivel nem vettük számításba előzetesen az akadályokat vagy nem tudtunk újratervezni, rugalmasak lenni. Sokan vágnak bele gyors és könnyű munkákba, mint az ingatlan- vagy biztosítási ügynök, esetleg ún. MLM (multi-level-marketing) munkák – majd rájönnek, hogy mégsem olyan gyorsan és könnyen jönnek az eredmények, mint sejtették. Nem lett több milliós havi bevételük az első év végére, mint ahogy azt ígérték nekik vagy épp elvárták. Ezért pár hónap, esetleg egy év után feladják az álommunkát, vagy legalábbis amit álomnak hittek.
  • a környezetünkben élők – akár barátok, családtagok – nem hisznek bennünk, kritizálnak, el akarnak tántorítani bennünket a célunktól, és mi hagyjuk magunkat negatív irányba befolyásolni. Ennek oka lehet az önbizalomhiány, a motiváció hiánya és a támogató társak, példaképek, mentorok hiánya. Biztosan sokatoknak van olyan álma, amit szeretne megvalósítani. Egy munka, egy hivatás, amit szerelemből, teljes szívvel végezne, de vannak „jóakarói”, akik lebeszélik róla, mert túl kockázatos, túl idealista vagy egyszerűen csak butaság…
  • „túlgondoljuk” a célt, a feladatot, rengeteget elemzünk, gondolkodunk, tervezgetünk, tanfolyamokat végzünk, tanulunk, DE nem lépünk, nem döntünk – a döntési nehézségek okai sokszor keresendők gyerekkorunkban, de lehetnek olyan „egyszerű” okai is, mint a rossz időgazdálkodás, a segítségkérés elutasítása vagy a lehetőségek (félelmek, aggodalmak) nem megfelelő feltárása. Volt már, hogy elolvastál minden cikket, könyvet, elvégeztél több tanfolyamot, készítettél számításokat, terveket, de mégsem mertél belevágni a megvalósításba? Azt gondoltad, még nem tudsz eleget vagy féltél a kudarctól, és ott lebegett folyton a „mi lesz akkor, ha” gondolata?

Az összes fenti akadályra van megoldás, még a gyerekkori mintákra, elakadásokra is. A gyerekkorból hozott negatív gyakorlatok hosszabb idő alatt oldhatók meg, önismereti munkával, a gyerekkori mintázatok feltárásával és megoldások keresésével. Van viszont néhány gyakorlati eszköz, ami gyorsan segíthet abban, hogy elérd azokat a célokat, amiket eddig csak kitűztél (vagy ki sem tűztél, csak álmodoztál róluk), de eddig nem tudtad megvalósítani.

Az egyik ilyen módszer az ún. GROW-modell. Kidolgozója Graham Alexander és John Whitmore brit coach-ok. A grow angol szó magyarul növekedést, fejlődést jelent, a modell elnevezése pedig annak 4 lépését adó szavak kezdőbetűiből épp a GROW betűszóvá áll össze.

A modell kiválóan alkalmas arra, hogy általa megtervezzük, hogyan érjük el a célunkat, és ebben sikeresek legyünk.

A 4 lépés a következő:

G, mint GOAL = azaz cél

R, mint REALITY = azaz valóság

O, mint OBSTACLES, OPTIONS = azaz akadályok és lehetőségek

W, mint WAY/WRAP UP – who, what, when – és WILL = azaz út, összefoglalás (ki, mit, mikor) és akarat

Bővebben tehát:

  1. először ki kell tűznötök a pontos célt,
  2. majd fel kell mérnetek, hogy ehhez képest hol vagytok most, mi a valós helyzetetek,
  3. ezután meg kell állapítanotok, hogy mi akadályoz titeket és milyen lehetőségeitek vannak,
  4. így elérkeztek az utolsó – de időben a leghosszabb – lépéshez, ami a megvalósítás, az ÚT, ahol a feladatotok megtervezni a konkrét stratégiát, lépéseket, utat a cél eléréséhez.

Ha szeretnél részletes útmutatást a modellhez és konkrét, gyakorlati lépéseket a megvalósításhoz, akkor jó hírem van, hisz mindössze 1490 Ft-ért meg tudod vásárolni 20 oldalas munkafüzetem, benne a 4 lépés részletes leírásával,gyakorlatával, egy bónusz gyakorlattal, amelynek neve Életkerék és egy egyoldalas összefoglaló poszterrel: itt találod a terméket a webshopban.

Sok sikert kívánok!

Szilvi

Kategória: Egyéb