fbpx

Bíró vagy mediátor? Mit tehet a szülő, ha bántják egymást a gyerekek?

Hogyan kezelhetjük szülőként, ha akár egy átlagos napon is többször összevesznek a gyerekek? Kinek adjunk igazat? Hogy deríthetjük ki az igazságot és hogy hozhatunk jó döntést? Kiabáljunk, hagyjuk rájuk vagy hozzunk ítéletet felettük, helyettük?

Ezek közül egyik sem jó megoldás. A kiabálást talán nem is kell magyarázni, hisz – legalábbis fejben – biztos mindenki tudja, hogy nem kiabálással célszerű ezeket a helyzeteket kezelni, még ha el is szakad néha az a bizonyos cérna. Az sem jó, ha hallgatunk vagy úgy teszünk, mintha meg se történt volna. De nem érdemes igazságot sem szolgáltatnunk, mert nincs „jó” igazságtétel: ha az egyik gyereknek igazat adtunk, akkor utána a testvére fog reklamálni, hogy miért adtunk igazat a másikuknak, és azt tapasztaljuk, hogy sosem tudunk jól „bíráskodni”. De nem is kell.

Helyette akár már a kisebb gyerekeket is célszerű megtanítani, hogyan tudják ők maguk a konfliktusaikat megoldani.

Erről írtam részletesen az Édesanyák szakértői oldalon, részletesen bemutatva néhány helyzetet és eszközt, amik segíthetnek a testvérharcok helyes kezelésében.

Olvasd el a teljes cikket ITT!

Ha gyermekeddel nehezen megy a kommunikáció, akkor várlak ingyenes előadásomra: https://fb.me/e/3fxd5r4ec

Ha szeretnéd önbizalmát, kommunikációját, érzelmi intelligenciáját játékosan fejleszteni gyermekednek, akkor várom őt szeretettel nyári táboraimba: https://csaladiproblemak.hu/fiatalok/ 

Varga Szilvia Edit

Gyermek coach, mediátor, kommunikáció szakértő