fbpx

Varga Szilvia Edit vagyok, közgazdász, kétgyermekes anya, elvált nő, boldog feleség, mediátor, coach, erőszakmentes kommunikációs szakértő.

Élettapasztalatommal és tudásommal támogatom ügyfeleimet abban, hogy elérjék ők is azt, hogy teljes, boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatokban éljenek és megtalálják önmagukat, ahogy én is tettem, teszem!

De az én történetem sem volt mindig felhőtlen. Hadd mutatkozzam be közelebbről!

Gyerekkoromtól küzdöttem az elvárások sokaságától. 

Újra önmagam önismerettel

Szüleim sokat dolgoztak, így kevés időt, figyelmet tudtak rám szentelni. Úgy hittem, ezt megszerezhetem, ha kitűnő tanuló leszek, ha versenyeket nyerek. Majd mikor húgaim megszülettek, körülöttük segítettem, vigyáztam rájuk, engedelmesen, szorgalmasan, sokszor a saját érzéseimet, igényeimet háttérbe szorítva. Ezután olyan iskolákat és állást választottam, amely szintén a szüleim és a környezetem elvárásainak felelt meg, amit egy kitűnő tanuló, több nyelvet beszélő, jó egyetemet végzett lánynak illik. Szépen haladtam a ranglétrán, rengeteget dolgoztam, mert egy multiban az kell az előrejutáshoz. Első gyermekemmel hamar visszamentem dolgozni, teljes állásba, hiszen ez kell ahhoz, hogy megtarthassam az állásom, a pozícióm. De közben otthon is rendet, tisztaságot tartottam, én ápoltam a gyereket, ha beteg volt, játszottam vele, csinos, vonzó, kedves feleség voltam, hogy biztos ne szeressen ki a férjem belőlem. 

Majd elfáradtam, elváltam, és újrakezdtem mindezt egy új házasságban, egy új állásban és immár második házasságomban is egyre többet veszekedtünk a férjemmel, lassan már minden miatt.1 év után rájöttem, hogy választanom kell, vagy a munkám, vagy a családom. A családot választottam és felmondtam. Azt gondoltam, ez majd megoldja az otthoni problémákat, de tévedtem.

Újabb veszekedések jöttek. Egyre jobban eltávolodtunk egymástól, lassan már alig volt köztünk kedvesség, közelség, intimitás, ami persze még több vitát hozott.

Azt éreztem, bármi, amit teszek, nem jó, hogy én nem számítok, hogy nem vagyok értékes, a párom nem szeret. Tehetetlenséget, kilátástalanságot, szomorúságot és magányt éreztem, állandóan feszült voltam, és egészségügyi problémáim is lettek.

Végül rájöttem, hogy tennem kell valamit, mert lassan nemcsak a házasságom, hanem én is rámegyek erre az állapotra. Ekkor kezdtem önismereti munkába, s előbb rátaláltam a mediációra, majd  egy önismereti coach képzésre, ahol a tranzakcióanalízis módszertanát oktatták. Éreztem, hogy itt a helyem, jól tudom majd használni mindezt a munkámban. De álmomban sem gondoltam, hogy ez a módszer fogja megváltoztatni az életem.

Megtapasztaltam azt az élményt, hogy végre egy logikus, érthető rendszerré áll össze mindaz, amit eddig tanultam, tapasztaltam és megértettem az én saját életem egyes helyzeteit, melyekbe tudattalanul, de tulajdonképp teljesen “logikusan” sodródtam bele, a párommal együtt.

Néhány hónap alatt értem el olyan változást, majd stabilitást, harmóniát, elfogadást magammal és a párommal kapcsolatban, melyről korábban már lemondtam. 

Azóta is tart ez az állapot, egyre könnyedebben és harmonikusabban éljük mindennapjainkat a férjemmel, immár 14 éve, a hamarosan már 10 éves lányommal és 17 éves fiammal. 

Küldetésemnek tekintem, hogy minél többeknek segítsek abban, hogy kilábaljanak abból a kilátástalannak tűnő élethelyzetből, amiben épp vannak. Ebben segíthetnek az általam alkalmazott módszerek:

A mediáció: egy olyan hatékony, gyors, fájdalommentes konfliktuskezelési módszer, amelyben a mediátor semleges harmadik félként segíti a feleket ahhoz, hogy megtalálják eszközeiket a probléma megoldásához, előre nézve, a helyzet megoldására koncentrálva, mindkét félnek nyertes megoldást elérve. A mediáció bármely kapcsolatban (párkapcsolat, rokoni kapcsolatok, munkahely, iskola, óvoda) fellépő konfliktusok megoldásában, akár egy per (válás vagy polgári per) megelőzésében ill. gyorsabb, olcsóbb lezárásban is segíthet.

A tranzakcióanalízisen és megoldásfókuszú terápián alapuló életvezetési tanácsadás (coaching) segít a gyerekkori, személyiség- és magatartásbeli mintáink feltárásában és a gyors, ám tartós változás elérésében. 

Az egyszerre együttműködő és önérvényesítő kommunikáció elsajátításához az empatikus, erőszakmentes kommunikáció módszerét adom át ügyfeleimnek, amely már óvodáskorú gyermekeknek is tanítható, fejleszti az empátiát, megtanítja az érzéseink és szükségleteink kifejezését. 

Párkapcsolati tanácsadásban használom a  PREPARE/ENRICH tesztet, mellyel több alkalom tanácsadás is megspórolható, és hamarabb érhető el fejlődés. A teszt minden fő párkapcsolati területet felmér (kommunikáció, gyereknevelés, pénzügyek, intimitás, rugalmasság, kötődés, házassági elvárások, konfliktuskezelés…), ezáltal megmutatja, hol vannak erősségek, hol pedig fejlesztendő területek. Házasulandó jegyeseknek és régóta együtt élőknek egyaránt hasznos eszköz.

Szívügyemnek érzem a kommunikáció, a problémamegoldási készség, az ön- és társismeret fejlesztését, hogy mindannyian teljes, kiegyensúlyozott, harmonikus és szeretetteljes életet élhessünk. 

Ha te is egy vagy azok közül, akik keresik a magyarázatot és a megoldás kulcsát a teljes élethez – önmagukhoz, akkor csatlakozz jövő héten induló kiscsoportos 3 hónapos intenzív önismereti programomhoz, amelyben már csak néhány hely kiadó! Részletekért csak küldj nekem egy emailt, mellyel csak nyerhetsz, akár bekapcsolódsz, akár csak beszélgetünk egyet: szilvia@csaladiproblemak.hu  

Várlak szeretettel!

Szilvi