fbpx

Család, önismeret, jótékonyság, kultúra, utazás, pszichológia… számos téma, mely mögött egy sokoldalú újságírónő áll, ő Antal-Ferencz Ildikó.

Ildivel 6 éve ismerjük egymást. A 6 év alatt először a szakmánk kapcsolt össze bennünket, majd barátság is szövődött köztünk. Számos területen kapcsolódik egymáshoz az érdeklődési körünk, a személyiségünk: a családközpontúság, a kultúra, a tudatos életvitel és az írás mind közös szenvedélyünk. Olvasói úgy ismerhetik őt, mint az Így írok én blog íróját. Én őt barátként, kollégaként és önismeret kapcsán hozzám forduló és rengeteget fejlődő ügyfélként is bemutatom nektek.

Antal-Ferencz Ildikó

Mikor 6 éve találkoztunk Ildivel, mindketten egy kisgyermekes anyukáknak szóló honlap kapcsán beszélgettünk egymással. Ő a honlap tartalmáért, hirdetési felületeiért felelt, én pedig egy magyar animációs rajzfilmkészítő stúdió kommunikációs szakembereként léptem kapcsolatba vele. Már akkor kiderült, hogy nem csak a honlap kapcsolhat össze minket, hiszen a múltunk nagyon hasonló: Ildi közgazdászként végzett és pénzügyi területen egy multinacionális nagyvállalatnál dolgozott évekig, hatalmas munkabírással, tökéletességre törekvéssel és pörgéssel. Majd megszülettek sorra gyermekei, két fia és egy kislánya, akik mellett tudta, hogy ez a gyors életvitel nem folytatható, új életcélt, karrier utat kell találnia, hiszen a család számára mindenekelőtt áll. Ebben közös az utunk, hiszen én is közgazdászként nagyvállalati környezetben dolgoztam és legfőképp a családi élet elsőbbsége miatt lettem karrierváltó. Így máris megvolt a közös hang közöttünk.

Ildi útja az anyukákat megszólító honlaptól az újságírás felé vezetett, érezte, hogy emberszeretetét, kíváncsiságát, az emberi kapcsolatok sokszínűségének bemutatása iránti vágyát leginkább az írásban tudja ötvözni. S mivel sosem szeretett a tökéletesnél kevesebbet teljesíteni, ezért elvégezte az újságíró szakot is. Intuíciója és eltökéltsége sikerre vezetett, hiszen sorra jelentek meg cikkei ismert lapokban, és beleláthatott a kulturális élet ismert szereplőinek, színészeknek, színházaknak mindennapjaiba, találkozhatott a családi életet, a párkapcsolati teljességet és boldogságot támogató szakemberekkel, köztük a világhírű író, a szeretetnyelvek megalkotója, Gary Chapman is interjút adott neki. Ez az interjú abban is egy mérföldkő volt Ildi számára, hogy megerősítette őt abban, hogy nem hiába érzi önmagához egyik leginkább közelállónak az interjúk készítését, hiszen nemcsak a gondolatai írásba öntésében ügyes, hanem az aktív figyelem, az értő meghallgatás is erénye. Család és emberszeretete arra sarkallta, hogy jótékonysági ügyeket, családokat, nőket, gyermekeket segítő szervezeteket is megismerjen és bemutasson.

Ildinek köszönhetően én is számos kulturális programon vehettem részt és mélyíthettük ezáltal barátságunkat is. Rájöttünk fokozatosan, hogy nem csak a korábbi szakmánk és a nagyvállalati múltunk ill. ezt követő karrierváltásunk – én is közgazdászként váltottam és lettem mediátor ill. önismereti – egyezik, hanem mindketten a folyamatos fejlődés, az élethosszig tartó tanulás hívei vagyunk, szeretnénk a munkánkkal értéket teremteni, segíteni másoknak, ráébreszteni a család és párkapcsolat ápolásának, építésének, megtartásának fontosságára az embereket.

Ildi mindezeket az értékeket blogján is közvetíti, legfontosabb témái a család, a hit, az életvédelem és a párkapcsolatok, amely témákat szépen kiegészítik a könyv- és kulturális ajánlók, a jótékonysági kezdeményezések és az önismeret. Ez utóbbi terület azért is kiemelten fontos számára, mert úgy gondolja, hogy sosincs vége az útnak, melyen önmagunkat ismerhetjük meg és fogadhatjuk el még jobban.

Ildi munkásságát, személyiségét coach szemmel is engedi látnom, hiszen bizalmába avatott már két ízben is, és részt vett önismereti és erőszakmentes kommunikációs workshopomon, mégpedig szinte napra pontosan 1 év különbséggel, így gyönyörűen követhetőek a benne létrejött változások. Ő azt írta nemrég készült cikkében, hogy a tavalyi teszteredményéhez képest, amellyel a gyerekkorból hozott szülői elvárások, üzenetek erőteljességét vizsgáljuk „…sikerült valamennyit leadnom az elvárásaimból, kevésbé akarok mindent megoldani és valamelyest lelassultam. …Maximalizmusom (másokkal és magammal szemben is) időnként túl magas elvárásokat jelentett, ami nem meglepő módon feszültséget okozott (bennem és másoknak is). Az erősségem sok mindenen átsegített már, viszont időnként túlvállalással járt: azzal, hogy mindent ki akartam bírni és mindent meg akartam oldani (akár mások helyett is). A sietségem pedig esetenként elkapkodott döntéseket és emiatt ugyancsak túlvállalást, s a jelen pillanatainak kevésbé jó megélését hozta.” Az önismereti modellek mellett Ildi az empatikus kommunikáció módszerét is elsajátította tréningemen és egyre sikeresebben alkalmazza, mikor konfliktusba kerül másokkal vagy ki kell, hogy álljon magáért anélkül, hogy másokat megbántana ezáltal. Blogján további részleteket olvashattok Ildiről, gondolatairól, vagy akár a tanfolyamról: https://igyiroken.hu/

Én egyetértek azzal, ahogy ő önmagát látja: kitartását, teherbírását, kreativitását sikerült a számára legfontosabb célok felé irányítania. Családi élete harmóniája mellett képes volt sikeres újságíróvá válni ill. azt a vágyát is megvalósította, hogy kötetlenül írhasson saját blogjára a szívének legkedvesebb témákban. Köszönöm, hogy barátok, írótársak és egymást támogató vállalkozónők, vállalkozó anyák lehetünk! Sok sikert kívánok Ildinek, nektek pedig szívből ajánlom értékes írásait, ha szeretnétek családi, párkapcsolati, jótékonysági és kulturális témákban olvasni, tájékozódni!

Ha szeretnétek ti is fejlődni önismeret és empatikus kommunikáció terén, ismerjétek meg online tanfolyamaimat: https://csaladiproblemak.hu/empatia/ 

Varga Szilvia Edit
családi mediátor, coach és empatikus kommunikáció szakértő