MENTORÁLÁS

A mentor nyitott, pártatlan, segítő, támogató, nem ítélkezik, nem bírál, nem utasít el, a fejlődéshez, tanuláshoz nyugodt, bátorító környezetet teremt. Segítségével a mentorált fejlesztheti képességeit, készségeit, kitűzhet célokat, terveket állíthat fel, megoldásokat találhat problémákra, nehézségekre. A mentor szinte bármilyen helyzetben, emberi kapcsolatban segíthet, pl. párkapcsolati kérdésekben, munkával kapcsolatos döntésekben, gyereknevelési nehézségekben, érzelmi elakadásokban.

Ki is a mentor és miben segíthet?

A magánéletben vagy munkahelyi környezetben olyan személy, aki támogatja a mentoráltat:
– céljai eléréseiben,
– a célokat akadályozó tényezők feltárásában,
– megoldási javaslatok,
– eszközök felfedezésében.

Vagy akár abban, hogy ne ismételjük meg korábbi hibáinkat, hogy ne rossz gyermekkori mintáinkat éljük meg, hogy tudatosan, felelősséget vállalva, felnőtt életet élhessünk. Mindehhez szükségünk van önismeretre. Ez segít, hogy megtudjuk, mit miért teszünk, milyen gyerekkori mintáink mozgatnak, s hogyan tudunk ezeken változtatni, ha szeretnénk.

A támogató, segítő folyamatban a tranzakció analízis módszerét használom.

Nem akarom a korábbi rossz mintáimat követni, tudatosan akarom élni az életem!

„A tranzakció-analízis személyiség- és szisztematikus pszichoterápiás elmélet, amely a személyiség fejlődésével és a személyes változással foglalkozik.” A TA ugyanakkor jelent egy kommunikációs és egy gyermekfejlődéstani elméletet is.

Alapvetései a következők:

  • Az emberekkel minden rendben van, legfeljebb a viselkedésüket nem tudom elfogadni.
  • Mindenkinek megvan a gondolkodásra való képessége – önállóan dönt, és képes vállalni döntése következményeit.
  • Az emberek saját maguk határozzák meg végzetüket, de ezt meg is tudják változtatni. Nem kényszer alatt cselekszünk.

A TA segítségével 3-4 hónapon belül gyökeres és fenntartható változás érhető el, mivel önmagunkból ered, nem külső kényszerítésre, elvárások miatt változunk.

Ha elakadtál, milyen munkát válassz, ha nem tudod, mi a te utad, célod, ha rosszul érzed magad a bőrödben, gyere hozzám egy személyi(ség) edzésre, coachingra.

Ha tudni szeretnéd, milyen múltbéli hiedelmek, rossz szokások, gyerekkori élmények vezérelnek, és szeretnél változtatni rajtuk, gyere, és tanulj önismeretet!

Várlak szeretettel:

Varga Szilvia
mediátor, coach, empatikus kommunikáció szakértő