GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

Árak / Fizetés módja:

Mediáció:

Az első előkészítő beszélgetés első 1 órája ingyenes. Az első óra után az ügyfél dönthet, hogy folytatja-e a mediációt. Amennyiben igen, úgy a második órában folytatjuk a konfliktus hátterének feltárását, melyet a további előkészítő beszélgetéseken is folytatunk. Ezek óradíja 8.000 Ft.

A folyamat egy mediációs üléssel zárul, amely 6-7 óra időtartamú. Itt már mindkét fél jelen van. Az ülés ára felenként 20.000 Ft, az időtartamtól függetlenül.

Coaching / Mentorálás:

A coaching folyamat általában 5-10 ülésből áll, melyek 90 percesek, az első beszélgetés 1 óra időtartamú, és ingyenes. A coaching ülések díja ezt követően 12.000 Ft.

Prepare/Enrich házassági tanácsadás:

A teszt költsége 7500 Ft/pár + tanácsadás. A tanácsadás alkalom számaiban a párral történik megegyezés a kitöltés után. Min. 1 alkalommal találkozunk a teszt után, annak kiértékelése, megbeszélése miatt, ez másfél órát vesz igénybe, költsége 15.000 Ft. Ha a pár együtt folytatja a tanácsadást, akkor a további találkozások díja alkalmanként szintén 15.000 Ft, és egy alkalom másfél óra.

Empatikus kommunikáció tanácsadás:

A módszer elsajátítható egyéni vagy páros tanácsadás formájában is. Egyéni tanácsadás esetén egy alkalom 90 perc és 12.000 Ft, páros tanácsadás esetén egy alkalom 90 perc és 15.000 Ft/pár.  

Fizetési módok:

  • Készpénzzel a konzultációt követően.
  • Átutalással a konzultációt követően.
  • Feldobox AJI kártyával a konzultációt követően.

Mediáció kontra meditáció 

A meditáció egy relaxációs gyakorlat, ami ellazít, megnyugtat, segít stresszhelyzetek leküzdésében. DE nem azonos a mediációval.
A mediáció a latin mediare szóból ered, jelentése középen állni, közvetíteni. A mediáció egy olyan konfliktuskezelési módszer, amely segíthet más nézőpontból, semleges harmadik “szemmel” ránézni a vitában álló felek helyzetére, problémájára, és a mediációs folyamatban a mediátor win-win, azaz nyertes-nyertes megoldáshoz segíti a résztvevőket.

Milyen helyzetekben segíthet a mediáció?

A mediáció sokféle élethelyzetben nyújthat segítséget a konfliktusok gyors, fájdalommentes, hatékony rendezéséhez:
• segíthet párkapcsolati problémák esetén
• fájdalommentesebbé tehet egy esetleges válást
• közösségek konfliktusainak megoldását is előre mozdíthatja
• családon belüli nézeteltérések megoldásához járulhat hozzá (pl. anyós-meny, anya-lánya, apa-fia, nagyszülők-szülők)
• pedagógusok és gyermekek, pedagógusok és szülők vitás kérdéseinek egyeztetésében is segíthet

Mi a mediátor szerepe?

A mediátor abban segít, hogy a felek önmaguk felismerjék, mi a probléma eredendő oka, és önmaguk találjanak rá megoldást, amit meg is tudnak valósítani. A mediátor vele egyenrangú félként beszél az ügyfelekkel, nem próbál föléjük kerekedni, megmondani nekik, mit kell, tegyenek. Ez egy együttműködésen alapuló, egymást kölcsönösen tiszteletben tartó konfliktus kezelési módszer, folyamat.

Mi változik a kapcsolatban a mediáció hatására?

Az állandó viták, ismétlődő konfliktusok, veszekedések megszűnnek.

Minden olyan kérdést meg tudnak beszélni a felek, amit korábban nem vagy csak késhegyre menő vitával tudtak.

Tudni fogják, hogy mit szeretne a másik, ill. mit szeretne Ön ahhoz, hogy a probléma örökre megoldódjon. Konkrét lépéseket fogalmaznak meg a mediáció során, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kapcsolat hosszú távon is rendben legyen.

A családi problémák stresszt okoznak. Ez rontja fizikai, szellemi teljesítő képességünket, hangulatunkat, meg is betegíthet. A mediáció után ez a stressz oldódik és meg is szűnhet. Újra fog tudni a gyermekekre, a munkájára ill. saját maga boldogságára koncentrálni.

Megéri ez nekem?

Az első egyórás találkozás ingyenes.

Amennyiben folytatjuk a folyamatot, akkor az előkészítő beszélgetések óradíja 8.000 Ft. Általában a feleknek külön-külön 2-3 beszélgetésre van szükségük. A folyamatot lezáró mediációs ülés felenként 20-20.000 Ft. Tehát felenként számolva kb. 60.000 Ft a mediáció költsége.

Ha egy hölgy a boldogtalanságát ruha/cipő vásárlással vagy barátnőkkel eltöltött kávézással, cukrászdázással kompenzálja, akkor ezt az összeget 1-2 hónap alatt könnyedén elkölti, míg problémái nem oldódnak meg, sőt, idővel egyre komolyabbakká, nehezebben megoldhatókká válnak.

Az urak pedig a barátokkal töltött esték, borozgatások vagy a hobbik (autó, motor, pecázás, videójáték, stb.) által költik el észrevétlenül ezt az összeget, míg ők maguk, gyerekeik és családjuk boldogsága továbbra is ingatag marad.

Ha pedig netán válás lesz a megoldatlan problémák eredménye, akkor az ügyvédi és perköltségek ezen összegek többszörösére rúghatnak, arról nem beszélve, hogy egy nehéz, nem közös megegyezésen alapuló válóper hónapokig, évekig elhúzódhat, míg a mediáció akár egy hónap alatt végigvihető.

Nem vagyok beteg, nem szorulok terápiára, miért jönnék el mediációra?

Annyiban más a mediáció egy terápiához képest, hogy itt elsősorban a konfliktust oldjuk meg, annak a gyökerét keressük. Nem az a cél, hogy az ügyfél pszichés egészségét felmérjük, és az esetleges problémákat kezeljük. Természetesen tudnak felszínre kerülni érzések, érzelmek, de ezekről csak úgy és annyit beszélünk, amennyi szükséges a folyamathoz ÉS amennyit az ügyfél megenged. A cél a konfliktus, vita okainak megvizsgálása mindkét fél szemszögéből, és megtalálni a megoldást.

Úgy tűnik, menthetetlen a kapcsolatunk, válni fogunk. Így is érdemes mediátorhoz fordulnunk?

Igen, mivel egyrészt sok olyan pár, akik úgy gondolják, menthetetlen a kapcsolatuk, a folyamat alatt rájönnek, hogy megoldódtak azok a fő problémák, amik miatt úgy érezték, együtt nem folytathatták. Így mégis úgy döntenek, megpróbálják újra együtt.

Másrészt pedig ha válásra kerül a sor, akkor a mediációval a válás zökkenőmentesebb, gyorsabb és kevésbé fájdalmas lehet. Miért?

  • Az irányítás a felek kezében marad, nem az ügyvédek, bíró dönt a “fejük felett”. 
  • A mediáció önként, mindkét fél akaratával kezdődik, míg a válópert sok esetben csak az egyik fél indítja.
  • A mediátort Önök választják, olyan szakemberrel dolgoznak, akiben bíznak. Bírósági perben egy idegen bíróval kell megtárgyalniuk házasságuk részleteit.
  • A mediáció során Önök alakítják annak menetét, a megegyezés tartalmát, a peres eljárásában viszont kötöttek a lehetőségek, korlátozott a választási lehetőség.

Nem hiszem, hogy a páromat rá tudom venni a mediációra. Egyedül érdemes belekezdenem?

Mindenképp érdemes. A folyamat egyébként is úgy épül fel, hogy először külön-külön beszélek az ügyfelekkel, ezek az ún. előkészítő beszélgetések. Sokszor az is segít a pár problémáin, ha az egyik fél ráébred arra, hogy ő miért úgy élte meg a kapcsolatban a konfliktusokat, ahogy megélte. Azáltal, hogy az egyik fél változik, nyitottabbá, kiegyensúlyozottabbá válik, már javulhat a helyzet. Ill. ez a változás elindíthat az addig eljönni vonakodó félben egy igényt arra, hogy kipróbálja a módszert ő is.

A párom nem beszél magyarul, angolul is folytathatjuk-e a beszélgetést? / Can the language of the consultations be English?

Igen, felsőfokú szinten beszélek angolul. Nem lehet akadály, ha így folytatjuk a beszélgetéseket. /
Yes, I speak English close to native level, so it cannot be a problem to conduct the discussions in English