HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Családi problémák
Megnyugtató megoldások
mediációval a családi harmóniáért

Hogyan oldhatók meg a problémáink mediációval, coachinggal? 

Problémák minden családban, párkapcsolatban, munkahelyen vannak. Gyors, hatékony megoldást tud nyújtani a családi mediáció.

Gyere el előadásaim vagy tréningjeim egyikére, és tanulj magadról, kapcsolataidről! Legközelebbi előadásom: 2019. február 9. 17-19 óra, Érd, Parkvárosi Közösségi Ház

Részletek ITT!

Hogyan tehetem jobbá a kapcsolataimat mediációval?

„Már számtalanszor kértem a páromat, de nem azt teszi, amit/ahogy kértem…” „Miért hisztizik annyit a párom, mikor én igyekszem mindent megtenni, amit kért?” „Miért nem beszél soha az érzéseiről?”  „Mindig csak a TV, a laptop, a telefon… mozduljunk ki inkább, beszélgessünk!” „A nagy gyermekem miért nem akar már velünk lenni? Csak a szobájában nyomkodja a gépet. Rendetlen. Szemtelen. Lusta. Hogy kaphatnám vissza a régi gyerekem?” „Miért hisztizik annyit a bölcsis/ovis? Hogy kezeljem a „NEM” és a hiszti korszakot? A párommal is sokat vitatkozunk ezen.” „A nagyiék már megint elkényeztették a gyereke(ke)t a szünetben… anyád mindig a nyakunkra jár. Hogy tudnánk ezt végre megbeszélni vele/velük?” „Anyukámnak/apukámnak sose tudtam megfelelni. Már inkább alig beszélünk.” 

Ismerősek a kérdések, a konfliktusok?

Minden kapcsolatban vannak hasonló problémák, de ezek közül sokra megoldást jelenthet, ha egy független harmadik személy, egy mediátor kívülről segít láttatni a helyzetet, mintegy tükröt tartva a feleknek.
A kapcsolat nem csak egy párt jelenthet, felmerülhet elakadás, konfliktus nagyszülők-szülők, szülők-(kamaszodó) gyerekek, gyerekek-pedagógusok közt, és még sorolhatnánk.

A mediáció sokféle élethelyzetben nyújthat segítséget a konfliktusok gyors, fájdalommentes, hatékony rendezéséhez:
• segíthet párkapcsolati problémák esetén
• fájdalommentesebbé tehet egy esetleges válást
• közösségek konfliktusainak megoldását is előre mozdíthatja
• családon belüli nézeteltérések megoldásához járulhat hozzá (pl. anyós-meny, anya-lánya, apa-fia, nagyszülők-szülők)
• pedagógusok és gyermekek, pedagógusok és szülők vitás kérdéseinek egyeztetésében is segíthet

A mediáció gyorsabb, békésebb, költség takarékosabb megoldást jelenthet, mint egy ügyvédi, bírósági eljárás vagy egy elhúzódó, elmérgesedő konfliktus. A mediációval a felek kompromisszumra jutnak, és mindkét fél nyertesként éli meg a helyzet megoldását.

Rólam 

Varga Szilvia vagyok, 40 éves kétgyermekes édesanya. Eredeti végzettségem közgazdász, multinacionális nagyvállalatnál és magyar kisvállalatnál szereztem 15 éves marketinges és vezetői tapasztalatomat. Munkámban mindig is az emberekkel történő együttműködést, motivációik megismerését, céljaik támogatását tartottam a legfontosabbnak, legérdekesebbnek. Ezért, valamint annak érdekében, hogy eszközt kapjak saját párkapcsolati problémáimhoz kezeléséhez oly módon, hogy a gyermekeim ne sérüljenek, és biztonságos, szeretetteljes környezetben nevelkedjenek, a párkapcsolati és családi mediációt választottam hivatásom gyanánt.  

Először családi mediációt tanultam, és az Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátorként kezdtem dolgozni, majd életvezetési coach és erőszakmentes kommunikáció tanfolyamokat végeztem, hogy minél inkább tudjam a hozzám fordulókat segíteni konfliktusaik, nehézségeik kezelésében.
A life coaching hozzásegíthet ahhoz, hogy az ügyfél meg tudja határozni nehézségeit, megtalálja saját eszközeit a megoldáshoz, fejlődjön önismerete, és meg tudja valósítani a céljait. Az együttműködő, erőszakmentes kommunikáció pedig minden emberi kapcsolatban alkalmazható és alkalmazandó, ha minden fél számára előnyös, nyertes megoldásra törekszünk.

Saját párkapcsolataimban megtapasztaltam harmóniát, hullámvölgyeket, válást és két házasságot. Nagy fiam édesapjától békében váltunk el, azóta is kompromisszumkészen, együttműködve, harmonikusan tartjuk a kapcsolatot, és neveljük kisfiunkat. Kislányom édesapjával együtt élünk 11 éve, átélve felhőtlen, de problémás időszakokat is. Ezeket a tapasztalataimat is kamatoztatom a családokkal való együttműködésben.​

Nemrég jelent meg rólam, történetemről, küldetésemről egy cikk​, amely átfogóan bemutatja a munkámat, annak gyökereit és célját: elolvasom a cikket ITT!

A mediációs képzést Nagy Zsókánál végeztem, aki már több évtizede a családokat szolgálja, 20 évig az Egyszülős klubot vezette, az Egyszülős Alapítvány alapító elnöke, majd egyike lett azon szakembereknek, akik immár több, mint egy évtizede honosították meg Magyarországon a mediációt, mint konfliktuskezelési módszert.

A közvetítők tevékenységét a 2002. évi közvetítői törvény szabályozza, közvetítő csak az Igazságügyi Minisztérium közvetítői névjegyzékében szereplő szakember lehet. Az általam végzett képzés a minisztérium által akkreditált, nyilvántartási számom: T/002658.

A medáció mellett több óvodában és iskolában tartok előadásokat a konfliktuskezelésről és az együttműködő, erőszakmentes kommunikációról. 

Vállalok kiscsoportos tréningeket munkahelyen, szülői klubokban, közösségekben az együttműködő kommunikáció témakörében vagy a csoport céljait támogató témakörben, "Points of You" eszközökkel. Előadásokra, tréningekre egyedileg tudok ajánlatot adni, írásos megkeresés után. Ajánlatot kérek ITT!  

Több ügyfélnél tapasztaltam, hogy a mediációs szerződésben rögzítettek teljesítéséhez eszközökre, egyéni fejlesztésre van szükségük. Ezért a mediáció mellett life coaching beszélgetésekkel is segítem a hozzám fordulókat igény szerint. Részletek ITT.

Amennyiben magyarul kevésbé jól tudó, de angolul beszélő ügyfelek fordulnának hozzám, készséggel állok rendelkezésükre, angolul kiválóan, felsőfokon beszélek, meg fogjuk érteni egymást. 

Skype/Facebook messenger/Viber videó konzultáció is megoldható, ez iránti igénnyel kapcsolatban telefonon vagy e-mailben tudok tájékoztatást adni.

Hogyan működik a mediáció? 

A mediáció előkészítő beszélgetésekből és egy mediációs ülésből áll.

Az előkészítő beszélgetések a felekkel külön-külön zajlanak, egy-egy beszélgetés általában két óra időtartamú. Jellemzően felenként 2-3 előkészítő beszélgetés szükséges, de ez természetesen változhat. Ezeken az egyeztetéseken a felek elmondják, ők hogy látják a helyzetet, és megpróbálunk leásni a probléma gyökeréig. A beszélgetések tartalma szigorúan bizalmas, a másik féllel nem osztjuk meg azok tartalmát. Az első előkészítő beszélgetés első 1 órája ingyenes. Az első óra után az ügyfél dönthet, hogy folytatja-e a mediációt. Amennyiben igen, úgy a második órában folytatjuk a konfliktus hátterének feltárását, melyet a további előkészítő beszélgetéseken is folytatunk. Ezek óradíja 8.000 Ft. 

A folyamat egy mediációs üléssel zárul, amely 6-7 óra időtartamú. Itt már mindkét fél jelen van. Az ülés ára felenként 20.000 Ft, az időtartamtól függetlenül. Itt a felek elmondják egymásnak, hogy hogyan szeretnék megoldani, lezárni a konfliktust, annak kialakulásáért ők személyesen milyen felelősséget éreznek, és mit tesznek meg, ill. mit kérnek a másik féltől ahhoz, hogy megoldódjon a helyzet. Az ülést egy hivatalos szerződéssel zárjuk, ami abban is segít, hogy még elkötelezettebbé tegye a feleket a konfliktus békés, kölcsönösen megnyugtató megoldásában.

Intézményekkel (óvoda, iskola, bölcsőde) történő együttműködés esetén az előkészítő beszélgetéseket megelőzheti egy ingyenes tanácsadási lehetőség az adott intézményben és/vagy egy tájékoztató előadás a szülők, pedagógusok részére, egyéni egyeztetés szerint.

A mediátor szerepe: A mediátor abban segít, hogy a felek önmaguk felismerjék, mi a probléma eredendő oka, és önmaguk találjanak rá megoldást, amit meg is tudnak valósítani. A mediátor vele egyenrangú félként beszél az ügyfelekkel, nem próbál föléjük kerekedni, megmondani nekik, mit kell, tegyenek. Ez egy együttműködésen alapuló, egymást kölcsönösen tiszteletben tartó konfliktuskezelési módszer, folyamat.

Kinek segít a coaching, és hogyan működik?

A coaching abban segíti a hozzám fordulókat, hogy megtalálják a megoldást elakadt élethelyzetükre.

Milyen munka való nekem? Érdemes-e pályát váltanom? Hogyan szerezhetnék több önbizalmat? Hogy mondjak nemet? Hogy kommunikáljak hatékonyan, érthetően? Hogy oldjam meg párkapcsolati problémáimat? Mi a célom az életemben? Miért halogatom a következő lépéseket? Miért nem tudok bízni a férfiakban/nőkben? Miért félek a gyerekvállalástól, hogy küzdhetem le? Hogy tudnám elengedni a megfelelési kényszert?

A coaching folyamat általában 5-10 ülésből áll, melyek 90 percesek, egy ülés díja 12.000 Ft. A beszélgetések során számos személyiségtesztet tölt ki az ügyfél, ill. megismerkedik olyan otthon végezhető gyakorlatokkal, melyek segíthetik a döntést, a továbblépést, a változást az élete kívánt területén.

Az én feladatom coachként, hogy a hozzám fordulók rátaláljanak saját eszközeikre, azokat tudják alkalmazni a jövőben céljaik eléréséhez, és azokká az emberekké váljanak, azt az életet éljék, amit szeretnének. De nem az én feladatom azt megmondani, hogy mi is az ügyfél életcélja, merre menjen, mit döntsön. Hiszen ha így tennék, azzal nem segíteném az ügyfelet, hiszen ő nem a saját dömtését, a saját életét élné ezáltal a jövőben (sem).

Az általam végzett coaching az Eric Berne pszichiáter által kidolgozott tranzakcuó analízisen alapul. Ez a módszer könnyen érthető, pszichológiai alapokon nyugszik, erős önismeretet ad, és a változás iránt elkötelezetteknet gyökeres változáshoz tudja hozzásegíteni alig 3 hónap alatt.